KLIK LA

Tuesday, October 12, 2010

NASI AYAM DIET

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsgTbhdyfYm1nSaP_MtG-D3Yc_HDfeZyCL4XMVoHeW68FUE-mCLTV7SFi9nmL64tTsHNb8LcIW5e6kQUaVO2zbKuxouszAIBdcG0EnOhuCZrrwL-qpyyAPeajxqPUKeWQLap-gpPeo5_A/s1600/Expressi0n9129.jpg
Bahan:
1 ekor ayam [potong 2]
5 ulas bawang putih[ketuk]
2 inci halia[ketuk]
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 s/b kicap cair
4 tin susu beras AAA
2 helai daun pandan[disimpulkan]
carrot[potong dadu]
sayuran
Daun salad
timun
tomato
daun sup & daun bawang[racik]
bawang goreng
garam secukupnya

Sos Cili:
10 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 s/b Apple Cider Venigar atau jus limau
gula & garam secukupnya

Cara:
1. Rebuskan ayam dalam periuk besar supaya tenggelam dengan
halia, b/putih, k/k/manis, b/lawang, b/cengkih dan b/pelaga.
2. Bila sudah mendideh angkat dan toskan ayam.
3. Lumurkan kicap cair pada ayam dan bakar dalam oven pada suhu 180'C selama 20 minit.
4. Ambil 5 tin susu air rebusan ayam dan masukkan dalam rice-cooker. Masukkan beras dan daun pandan. Masakkan beras saperti masak nasi biasa.
5. Air rebusan yg lebih tadi masukkan garam & carrot dan biarkan mendideh. Sekiranya nampak sikit bolehlah tambahkan air supaya dapat seimbangkan dengan hidangan nasi.
6. Sediakan bahan cilli sos dan kisar. Rasakan masin & masam dan manisnya.
7. Sayur dipotong mengikut suka.
8. Ayam dipotong kecil.
9. Hidangkan dalam pinggan bersama nasi dan sup yg telah dimasukkan daun sup & bawang serta bawang goreng.


P/S: Resepi yang saya kumpul pada 2005 untuk dijadikan buku koleksi khas untuk suami saya...

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg