KLIK LA

Thursday, October 14, 2010

LAKSA JOHOR


http://thestar.com.my/archives/2008/11/9/sundaymetro/04_laksajohor.jpg
bahan:
1 bungkus spageti
500 gm ikan kerisi/parang
500 gm udang basah
300 gm ikan kurau kering - ditumbuk halus
4 sudu udang kering - yg sudah ditumbuk
3 sudu kerisik
1 biji kelapa - diambil santan
30 tangkai cili kering - dikisar
8 ulas bawang merah
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
1 sudu serbuk lada hitam
5 keping asam gelugur
sedikit daun pudina & daun kesum
3 btg serai dititik
sedikit minyak untuk menumis

Sayuran/Ulaman
Timun, tauge, kacang panjang, hirisan bawang besar, cili merah dan pudina.

Cara merebus spagethi:
1. Panaskan air dan biarkan mendidih sebelum dimasukkan spageti.
2. Bila lembut dan hampir diangkat masukkan minyak di dalamnya.
3. Toskan.
4. Letakkan ramuan-ramuan laksa sebelum dituangkan kuahnya.
5. Makan dengan sambal cili ( cili merah & belacan ditumbuk dan masukkan sedikit garam).


Cara menyediakan kuah:
1. Ikan direbus dan ditoskan airnya.
2. Simpan airnya untuk dijadikan kuah.
3. Buangkan tulang dan masukkan ke dalam pengisar. Kisar halus.
4. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah digiling.
5. Tuangkan santanke dalamnya.
6. Masukkan serai dan daun kesum.
7. Biar ia mendidih dan masukkan garam secukup rasa

No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg