BAHAN-BAHAN:
500g coklat (potong kecil2 agar mudah cair)
5 gm mentega kacang
1 paket coklat chip @ inti kacang (untuk intinya)
- Mula cairkan dulu coklat, (dark compound) ke dalam bekas keluli @ double boiler berserta mentega kacang dan kacau sehingga menjadi cair dan agak likat.
- Setelah likat masukkan coklat tersebut ke dalam corong plastik.
- Ikat kemas corong plastik tersebut dan potong sedikit bahagian hujungnya agar mudah mengeluarkan coklat untuk dimasukkan ke dalam acauan.
- Paipkan coklat ke dalam acuan sehingga mampat agar coklat terbentuk apabila dikeluarkan kelak.
Nie proses nak masukkan inti ...
- Apabila telah dimampatkan masukkan seketika kedalam peti sejuk.Kemudian taburkan coklat chip di atas coklat yang hampir beku.
- Tambah coklat dan mampatkan sekali lagi agar coklat melekat pada coklat chip (intinya)
- Setelah selesai masukkan kembali coklat tersebut dalam peti sejuk .
- Coklat hendaklah dibekukan 8 jam agar ia terbentuk dengan baik.
SELAMAT MENCUBA....
Saya publish artikel ni untuk rujukan saya di masa depan...boleh jadi rujukan untuk orang lain juga...sama-sama kita berkongsi ilmu..
No comments:
Post a Comment