KLIK LA

Saturday, August 28, 2010

HOME MADE COKLAT: PEANUT COKLAT

Saya ambik nie dari http://merpati66.blogspot.com saya suka sangat dengan puan ida nie..dia banyak masuk majalah antaranyer MAJALAH NUR, MAJALAH MIDI, MAJALAH ANIQAH, MAJALAH BINTANG KECIL, Nie resepi yang dibuat oleh puan ida untuk majalah ANIQAH...jom layan..Kalau rasa gambar nie kecik tak faham..tak pe saya dah tulis apa yang tercatat dalam gambar tue supaya korang senang faham...

BAHAN-BAHAN:
500g coklat (potong kecil2 agar mudah cair)
5 gm mentega kacang
1 paket coklat chip @ inti kacang (untuk intinya)


CARA-CARANYA:
  1. Mula cairkan dulu coklat, (dark compound) ke dalam bekas keluli @ double boiler berserta mentega kacang dan kacau sehingga menjadi cair dan agak likat.
  2. Setelah likat masukkan coklat tersebut ke dalam corong plastik.
  3. Ikat kemas corong plastik tersebut dan potong sedikit bahagian hujungnya agar mudah mengeluarkan coklat untuk dimasukkan ke dalam acauan.
  4. Paipkan coklat ke dalam acuan sehingga mampat agar coklat terbentuk apabila dikeluarkan kelak.

Nie proses nak masukkan inti ...
  1. Apabila telah dimampatkan masukkan seketika kedalam peti sejuk.Kemudian taburkan coklat chip di atas coklat yang hampir beku.
  2. Tambah coklat dan mampatkan sekali lagi agar coklat melekat pada coklat chip (intinya)
  3. Setelah selesai masukkan kembali coklat tersebut dalam peti sejuk .
  4. Coklat hendaklah dibekukan 8 jam agar ia terbentuk dengan baik.
SELAMAT MENCUBA....

Saya publish artikel ni untuk rujukan saya di masa depan...boleh jadi rujukan untuk orang lain juga...sama-sama kita berkongsi ilmu..























No comments:

JOM BORAK


Chat Box

PENAJA BLOG INI

DeSIgn ARt's GaDis KaMPuNg