Sebelum dibubuh coklat putih |
Selepas diletak coklat putih |
Nak resepi tak?ala mudah je..budak-budak pun boleh buat...tapi kena rajin la...
CHOCOLATE MOCHA FUDGE
500 g cooking chocolate.
250 g susu pekat manis.
30 g butter.
3 s.t. Nescafe.
1. Campurkan susu pekat, butter, Nescafe dan chocolate. Masak atas api yg perlahan hingga pekat.
2. Tuang adunan dlm acuan 20 cm yg dialas degn aluminium foil.
3. Bila sejuk, simpan dlm fridge about 2 hours.
4. Then bila dh sejuk leh la potong 4 segi kecil.
*Klau nk lawa, leh tabur ngan badam cincang sblm ia mengeras.
*Pas potong2 tu, leh gak taruk dlm paper cup.
p/s:
Kalau korang beli dark coklat korang MESTI tambah susu pekat pasal coklat tue pahit..tapi kalau dah beli milk coklat tak payah bubuh susu pekat dah..nanti manis melecas(orang utara kata)
250 g susu pekat manis.
30 g butter.
3 s.t. Nescafe.
1. Campurkan susu pekat, butter, Nescafe dan chocolate. Masak atas api yg perlahan hingga pekat.
2. Tuang adunan dlm acuan 20 cm yg dialas degn aluminium foil.
3. Bila sejuk, simpan dlm fridge about 2 hours.
4. Then bila dh sejuk leh la potong 4 segi kecil.
*Klau nk lawa, leh tabur ngan badam cincang sblm ia mengeras.
*Pas potong2 tu, leh gak taruk dlm paper cup.
8 comments:
mcm sodap je..hehe..pos ckit raya nnt
mmg sdapppp..sy dh mkn..yummy
saya baru baca komen nie...mintak saya pos coklat tapi tak bagitau sapa awak..macam ne nak bg...
wuhuuu..i like3..hehe
perisa mocha tak sedap sgt ..try mint sedap
Macam mana boleh dapat potongan cantik macam tu ?
macam mana cara untuk cairkan coklat compound lebih lama
mcm mane nak kekalkan kecairan coklat tu utk tempoh yg agak lama bg proses pembuatan yg melibatkan byk coklat didlm acuan
Post a Comment