Tuesday, May 31, 2016

RESEPI DADIH SUSU MILO BERKRIM

Selamat pagi semua...apa habaq...tinggal berapa lagi kita nak melangkah ke bulan ramadhan dah ya...sapa yang tak ganti posa tu ganti la cepat..jangan dok tangguh2 satgi kena bayaq fidyah...

GK nak citer ni minggu lepaskan kenduri kawin adik ipaq GK...GK masa tu tak tau nak sumbang apa..pastu GK terlintas nak buat dadih...pas tiap kali GK pi kenduri,dadih ni macam satu menu wajib yang akan ada dalam majlis tu...tapi GK nak buat kelainan sikit tak mau la sama macam dadih yang dok juai kat pasar malam tu...kita ubah sikit resepi tu bagi kelainan sikit...alhamdulilah resepi yang GK olah ni mendapat pujian ramai...kembang bak hang...kot ampa semua nak rasa kembang bila kena puji sila la ikut sebijik macam resepi ni...insyallah sedap..mau ampa derhaka pada resepi pastu ampa komplen tak sedap jangan dok komen resepi cheq bagi tak menjadi ya...
Sebelum tu GK nak tunjuk dulu la gambaq dadih yg GK buat...

Member GK yang dah rasa dadih GK ni depa kata memang sedap...pastu depa pun try buat...ada sorang ni dia buat tapi dia boh susu low fat pastu dia tanya awat GK punya dadih berlemak lagi rasa sedap tapi dia punya kurang kick...pastu GK saja tanya guna susu apa...dia pulun habaq susu uht dutch lady macam ang habaq tu la...ok ang guna ducth lady yg low fat kan full cream...dia pun kata la...aku guna low fat..sama ja kan...erm....sendiri pikiq la...

Ok jom kita tengok resepi dia

BAHAN-BAHAN:
Bahan A:
  • 10/gm agar-agar
  • 1 liter air
  • 1 kotak susu uht full cream dutch lady
  • 1 tin susu pekat
  • 1 bungkus coffemate yang berat 450gm tu..
  • Sedikit esen vanila

Bahan B:
  • Pewarna coklat
  • Serbuk milo atau serbuk coklat malt anggaran dalam 2 senduk gulai.

Cara-caranya:
1) Masukkan 1 liter air kedalam periuk selepas itu masukkan gar-agar. Masak sehingga mendidih dan benar-benar hancur ya.
2) Masukkan susu pekat manis tak kisah brand apa pun. kacau sehingga sebati
3) Masukkan esen vanilla.
4) Selepas itu masukkan coffeemake diikuti dengan susu uht kacau sehingga sebati jangan bagi meruap..
5) Dah masak, tutup api, bahagi kan adunan ini kepada dua bahagian..(guna penapis tau)
6) Bahagian pertama adalah bahan A,manakala bahagian kedua adalah campuran Bahan A dengan Bahan B
7) Tuang separuh bahagian pertama kedalam bekas acuan tunggu sekitar 5-7 minit agak-agak  tekan permukaan ia dah sedikit kenyal, korang boleh menuang bahan yang mengandungi serbuk milo ke atas bahan A.
8) Masukkan dalam peti sejuk (bukan tempat sejukbeku tau), agak dalam 1 jam dah boleh ngap...

Selamat mencuba....mudah je..

1 comment: