Wednesday, June 8, 2016

RIBENA KEK JAFFA

RIBENA KEK JAFFA

Bahan-bahan:
Inti Ribena:
1 paket Konnyaku Jelly Powder (10g)
900ml air didih
150ml kordial Ribena
1 sudu besar jus lemon
250g coklat gelap kualiti tinngi, pecah menjadi kepingan

Untuk kek:
2 biji telur
50g gula kastor
50g tepung gandum, diayak
1 sudu besar Ribena

Cara penyediaan Inti Ribena:
1.) Tuangkan serbuk jelly ke dalam mangkuk tahan panas dan tambahkan air mendidih ke dalamnya. Kacau sehingga serbuk jelly larut. Campuran akan menjadi likat.
2.) Masukkan jus lemon dan Ribena dan kacau lagi sehingga sebati. Tuangkan campuran jeli ke dalam mangkuk leper dan sejukkan di dalam peti sejuk selama satu jam.

Cara penyediaan untuk Kek:
1.) Renehkan air di dalam periuk dan letakkan mangkuk tahan panas diatasnya, pastikan air tidak menyentuh mangkuk.
2.) Campurkan gula dan telur di dalam mangkuk dan pukul menggunakan pemukul telur sehingga pucat dan gebu, lebih kurang 4-5 minit. Kemudian, tambahkan tepung yang diayak sambil memukul adunan.
3.) Tuangkan adunan ke dalam acuan muffin nonstick, setiap kira-kira 0.5cm tebal. Jika tiada nonstick pan, sapukan mentega dan tepung pada acuan. Bakar pada suhu yang bersuhu 180 darjah Celsius selama 8-10 minit.
4.) Selepas dibakar, biarkan sejuk seketika dan keluarkan kek dengan spatula getah. Sejukkan di rak penyejukan.
5.) Cairkan coklat dalam ketuhar gelombang mikro pada api sederhana selama 30 saat.
6.) Gaulkan jelly yang telah disejukkan dan tuangkan setengah sudu besar jelly dipertengahan kek dan tuangkan coklat yang telah dicairkan tadi. Sejukkan selama setengah jam dan sedia untuk dihidang.
 
NOTA:
GK publish resepi ni untuk rujukan GK dimasa depan dan kalau korang nak juga boleh je try...tapi GK tak sempat buat lagi...tengok macam sedap..

No comments:

Post a Comment